Cevap: Eşkiya kayıtları/eşkiya belgeleri hakkında gerçek belgeler
çalkaya bu anlattığın yerleri sahiplerinin torunları aramaktan bıktı usandı ve kenara çekildiler, ki adamların ellerinde şematik haritalar olduğu halde bulamadılar, çünkü patikalar kayboldu bağ ve bahçeler izleri yok etti ve köy isimleri onların koydukları isimler, senin o anlattığın şelaleler hep şeytan deresinde ve hepsi yapma şelale zira derenin komplesi yapma, şelalenin üstünde gölde su batar aşağıda iki dere çatındaki değirmenden daha aşağıda derin bir kuyu şeklindeki gölden çıkar, batan yer ile çıkan yer arasında yer altında olması gereken alametleri biliyorsun, o şelalenin etrafında 71 yerde para sakladıklarını söylerler, o şelalede topal ayı, ağzında balık olan yılan, çerçeve içinde oturan kız resmi, koç kafası işaretleri resmedilmiştir, o bahsettiğin şelale apartman gibi işlem görmüş her tarafında katlar mahsenler ve sisteme giren koridor olduğu söylenir, şelalede suyu kesme sistemini görünce işe biraz ayılıyor insan, ben gördüğümü sen okuduğunu anlatıyorsun, elbette ben okuyanların yönlendirmesiyle bunları buldum, çoban mağarasını ve nöbetçi mağarasını, anlatmakla bitmez bu sıkıştırılmış bölgedeki alametler, bunları yerinde arayıp bulmaya bile kaç yıl lazım, birde parayı çok ustaca saklamışlar, adamlar resmen doğaya uydurmuşlar, o dediğin mağden ocakları çok eskiye dayanır, papazın ev yerini patika çatındaki havuzunu ve çıkma suyunu gördüm, evin altında bizanslılardan kalma mahsen olması gerekiyor, bu bölgede en çok ilgimi çeken arkacık değirmeni ile yanık değirmen yeri oldu, mühendislik on numara, emin ağa değirmeninin yerini gördüm ama orda emin ağa değirmeni olması gerektiğini bilmediğimden mağaraları aramadım, gerçekten adamların dedikleri her şey var, ama bizim bakış açımızla görünce anlaşılacak işaretler değiller zira bunların çoğu şifrelidir, ve zaten çıplak gözle işaretler görülmez, paraları bir metre kareye sıkıştırsanız dahi çıkarmak için teknoloji gerekiyor, şimdi çoğu arkadaş diyecek yav kırıcımız var alet adavatımız var vs iyide kardeşim oraya bu alet adavatı indirmek yada çıkarmak için dört ayaklı adavat lazım zira gömüleni dört ayaklılarla taşıdılar, definecileri çoğu parayı toprakta arar ama wolçan parayı toprağa gömmediki sen bulasın, wolçan işi zor iş ancak güç olursa olmayacak iş değil, çok insanlar gördüm 30 yıldır arar 40 yıldır arar durur, çalkaya usta tutturmuş giresunda diye kendi kendini avutuyor, usta taşına bilseydi taşırdık bölgeyi senin memlekete ama nafile. saygılar