Cevap: Eşkiya kayıtları/eşkiya belgeleri hakkında gerçek belgeler
çalkaya usta ermeni torunlarının bizden farkı sadece müslümana bilgi vermemek için yemin ettiriliyorlar, çete paralarında muazzam sistemler ve şifrelemeler var, belgeler okunup sanki yanından geçerken görebilecekmişiz gibi bir kanı oluşuyor zihinlerde, yanlış anlamayın elde dolaşan belgelerin içeriği öyle elbette, buna bu ismi verdik şuna şu ismi verdik der belgelerde, onların verdikleri isimle nasıl adres belirlenebilir o durum biraz garibime gidiyor, wolçan ın yerleri için geçerli değil belgede adres durumu sadece ip ucu verir, ama kilise ve medeniyet bilgileri adres te verir paranın nasıl alınacağınıda verir, 1985 yılında bingölde bir ağabey elime bir harita verdi bunu bize okuyacak yani çevirecek birini bul dedi bende yardımcı olmaya çalışırım dedim, mezarlıkta güneş ışığı ve gölge şifresiyle girilecek bir yer altı mabedi haritasıydı, belgede fotokopiler yardımıyla çizimleri enterne ederek sadece yazıları bir nushaya geçirip midyat manastırı papazına gönderdim tercüme etmesi için gelen cevap orjinalini görmek istemesiydi, bir ustam var diyarbakırda ermeni torunudur ama nenesi güzel olduğundan müslüman dedesi almış evlenmiş tabiki ustam müslüman, haritayı gösterince elimden alıp el koydu vermedi, ver diyorum vermiyor niye dedim bu belge benden çıkma dedi, muşlu hacı aliye vermiştim dedi, tamam dedim ne yazıyor oku biraz dedim ve ey güneşin oğlu diye başladı okumaya meğer ibranice imiş, karadenizde ermeni torunları çok ali cengiz oyununu öğrenirsen biraz bilgi koparabilirsin, yani onların aradığını sen bulur isen sana yanaşırlar, saygıda kusur ettim ise af ola