Gıybetin Mahiyeti

MAVRAN

Vip Üye
Sizden ricam sonunda okumanızdır.

..............................GIYBETİN MAHİYETİ.............................

"Gıybet, kardeşini, iğrenç göreceği şeylerle anmandır."

Bir kimse din kardeşinin dindarlığına, ahlakına, aile fertlerine ait bir halini, onun gıyabında- işitince hoş görmeyip üzüleceği bir şekilde-açıktan veya kinaye yoluyla söylerse onu gıybet etmiş olur. Gıybet ise haramdır, İslam ahlakına terstir, birçok fitneye sebeptir. Bundan kaçınmak gerekir.

""""BİZLER ÜYESİ OLDUĞUMUZ DEFİNE SİTELERİNDE KIZSAK DA O AİLENİN BİR FERDİYİZ
SİZLER BUNU BÖYLE ALGILAMALISINIZ"""""

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ

Kullarından kendisine itaat edenleri cennetle müjdeleyen ve isyan edenleri de cehennemle korkutan Allah’a hamdolsun.

Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur. O, tektir ve ortağı da yoktur.

Ve yine şehadet ederim ki ; Muhammed O’nun kulu, rasulü ve kulları arasından seçtiği dostudur… O resul ki ,bizleri gecesi gündüzü gibi aydınlık olan bir yol üzere bırakmıştır ; artık o yoldan ancak helak olan kimseler sapar. Allah’ın salâtı ve selamı Onun, ailesinin, ashabının ve Kıyamet’e kadar onlara uyan ve yollarında yürüyenlerin üzerine olsun.

Ey inandığını söyleyenler ! Allah Teâlâ'dan hakkıyla korkun ve O'na itaat edin. Allah'a döndürüleceğiniz, sonra da herkese hak ettiğinin eksiksiz olarak verileceği ve kimsenin zarre kadar haksızlığa uğratılmayacağı bir günden sakının.

Ey Allah'ın kulları ! Muhakkak ki günahlar her türlü mutsuzluğun, kötülüğün, dünya ve ahiret azabının en önemli sebebidirler.

Unutmayın ki ; günahların ve masiyetlerin en kötüsü, zararı büyük olan ve tehlikesi daha fazla olanıdır. İşte bu günahların en çirkinlerinden birisi de gıybet , dedikodu ve nemimedir. - yani insanlar arasında laf taşımak ve kovuculuk yapmaktır -

Allah’u Teala bu çirkin işlerin haram olduğunu Kitabında ve Rasulü sallallahu aleyhi ve selem de sünneti seniyesinde açıkça bildirmiştir.

Ey Müslüman ! unutma ki bunlar, kalpleri ifsad eden, insanların aralarını açan, kötülük tohumlarını eken ve korkunç fitnelere yol açan şeylerdir.

Bunlar üzerinde ısrar edilirse insanı büyük günahlara ve tehlikelere sürükler. Yani ; sahibini, pişmanlığın dahi artık fayda vermeyeceği bir zarara sokar…. Bu tür çirkin işler inananlar arasındaki anlaşmazlık sahasını genişletir… Aralarında kin ve haset doğurur… Aileler, komşular ve akrabalar arasına düşmanlık sokar…. İyilikleri azaltır ve kötülükleri artırır. Kişiyi adiliğe ve zillete götürür.

Ey Müslüman ! unutma ki dedikodu yapmak ve laf taşımak bir utançtır ve sonu ateştir…. Dedikoduculuk yapan ve laf taşıyan kimse asla sevilmez…. Ölümü çirkin bir şekilde olur…. İnsanlar ondan nefret eder ve bu tip kimselerin ayıpları çok olur… Rabbimiz Allah’u Teâlâ şu kavliyle bu çirkin işten inananları sakındırmıştır :

“ Ey iman edenler ! Zannın çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı ? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah'dan korkun. Şüphesiz Allah tevbeyi çok kabul edendir, merhamet sahibidir. “

Hucurat : 12

Bu Ayeti celilede gıybet, son derece çirkin gösterilmektedir. Allah’u Teala burada müslümanın gıybetini yapanı, onun ölüsünün etini yiyene benzetmiştir…. Yani gıybet eden kimseye, ölü kardeşinin etini yemenin ne kadar çirkin bir şey olduğunu hatırlatarak yaptığı bu çirkin işinin de aynen canlı canlı onun etini yemek gibi tiksindirici bir şey olduğunu haber vermiştir.

Öyleyse basiretli bir Müslüman, bu benzetmeyi gereği gibi düşünerek gıybetten, dedikodudan çekinen ve ondan uzak duran bir Müslüman olmalıdır.

Değerli kardeşlerim ! bilindiği gibi gıybet, müslümanın kardeşini kendisinin olmadığı bir yerde hoşlanmayacağı bir şekilde anmasıdır.

Ben MAVRAN Usta olarak bunu böyle bilir, böyle anlar ve de böyle uygularım. Sizler şunu bilin ki hakkımda vereceğiniz fetvalardan sizler sorumlusunuz, yapmadığım bir şeyden dolayı beni suçlarsanız ALLAH Şahidimdir mahşer günü her iki elim yakanızda olacaktır. Oradan buraya, buradan oraya sen laf taşıyorsun her iki site arasında dedikodu, fitne yapıyorsun kendine dikkat et. ALLAH YARDIMCIN OLSUN.

Sevgili Define Mekanı kurucu ve ustaları ve mekan sakinleri bu açıklama tarafımdan gerekli görülmüştür, sizin bir yanlışınız, hatanız, eksiğiniz yoktur, gerekli uyarıyı alması gereken alacaktır inşallah.

zemigal

Kullanıcı
Ustam çok teşekkürler bu konuyu açtığınız için çok faydalı olucagını düşünüyorum herkez için. Umarım o şahıslar bu yazıları okurda pişman olurlar. Allah bizi şeytana uydurmasın korusun Yüceler Yücesi.

İRON

Kullanıcı
gıybet iki kısımdır.
gıybetini yaptığın kişide sölediğin şeyler varsa,onun guybetini yapmışsındır.
sölediğin şeyler o kişide yoksa onun hem giybetini hemde fesatlağını yapmışsındır..
hani bazı cahil kimseler diyorlaryaa ben karşuısındada olsa sölerim yüzünede olsa konuşurum.
halbuki cahil her ikisinin sakıncalı vede gunah olduğunuı bilmezmiki yapsın konuşsunn.
MAVRAN kardeş sen karlı çıkarsın bu işte yeterki send eonların düştüğü durumlara düşme.
bir fakir.baba kardeşinin tavsiyesidir.
ben şahsen beni gıybet etmelerini çok isterim..
beni gıybet edendende rabbim razı olsun..
yerinde bir konu olmuş gönlüne eline sağlık be mubarek..

Lacivert24

Extra/Dini Konular
Admin
Sevgili dostum senin aramızda gelip geçici biri olmadığını adam gibi adam olduğunu hepimiz biliyoruz ayrı bir yerin ve ayrı bir değrin var bir mümin kardeşimiz olarak her zaman baş tacısın... size çamur atanlar iyi bilsinlerki attıkları çamur er yada geç kendi suratlarına çalınacaktır için rahat olsun akar su pislik tutmaz...

Üst Alt